Partner login

Möt inredningssnickaren Mikael Seppänen

Hultafors - Sweden

Trädoften är slående i snickeriet hos inredningssnickaren Mikael Seppänen. Här samsas stora moderna sågar med klassiska verktyg sida vid sida. Jag får en stund med Mikael medan limmet torkar på några luckor han precis har monterat ihop.

Fakta

Namn: Mikael Seppänen
Yrke: Inredningssnickare
Ålder: 33
Bor: Olofstorp, Sverige

Hur kom det sig att du valde att bli snickare?

Jag kände redan i skolan att jag var praktiskt lagd. Träslöjden var det bästa jag visste. Att jobba med händerna kändes självklart. Det är där jag har minkunskap, fallenhet. Därför föll det sig naturligt att bli hantverkare och att jobba med händerna.

För mig fanns inget alternativ. Träslöjden var det bästa jag visste. Det föll sig därför naturligt att bli hantverkare och att jobba med händerna.

Hur hamnade du i det här snickeriet?

Det är en ganska rolig historia. Jag knackade på hos ett lokalt snickeri och frågade om det fanns möjlighet att få praktik. Först var ägaren tveksam och sa att de höll på att trappa ner verksamheten inför den stundande pensionen. Men jag stod på mig och sa att jag kan vara med på ett hörn precis så mycket som ni vill och det kostar ingenting för er.

Han bad mig ringa tillbaka efter helgen så skulle han fundera på det. Och så blev det. Jag ringde tillbaka och fick komma och titta på snickeriet. Redan då skämtade han med mig och sa: Mikael det är ju du som tar över här sen. Jag skrattade bort det hela, jag var ju 18 år och gick i gymnasiet. Att jag skulle starta eget var bortom min vision just då. Men så blev det, han sådde ett frö i mig.

Hur lång tid tar ett typiskt kök hos dig att ta fram?

Ett vanligt kök tar ungefär en månad i tillverkning från det att jag träffar kunden, ritar och tills det är dags att installera det hos kund.

Finns det något moment som du gillar extra mycket?

Jag tycker om när jag kan börja skapa och det är dags att skruva ihop stommarna och limma ihop luckorna. Att se köket växa fram på arbetsbänken.

Vilket material brukar du arbeta med?

luckorna har jag alltid furu. Det är ett klassiskt träslag som används i hem som till exempel lister och möbler. Det hade de i gamla serveringsgångar i kök förr i tiden. I lådorna är det ek som gäller för det är ett hållbart material och det är snyggt. Det ligger i tiden att arbeta med ek, det är ett exklusivt material.

Varför ändra på ett vinnande koncept? Ett klassiskt hantverk kräver klassiska verktyg.

Du arbetar ju självklart med en hel del elverktyg i snickeriet, men vilket handverktyg skulle du inte klara dig utan?

Jag klarar mig inte utan tumstocken. Den använder jag till att grovmäta det mesta, men när det gäller precision då är det talmetern som gäller. Och hantverkarkniven som är det bästa allt-i-allo-verktyget som finns. Den använder jag till att öppna en målarburk, skrapa bort överflödig färg, öppna emballage och skrapa bort skräp på snickerierna.

Det låter som klassiska verktyg.

Ja det stämmer. Varför ändra på ett vinnande koncept? Ett klassiskt hantverk kräver klassiska verktyg.

Hur ser en typisk kund ut som väljer att köpa platsbyggd inredning?

En typisk kund har köpt kök tidigare i livet och vet vad det innebär. De är medvetna om processen från ritbord till val av material, beslag och färg. Ofta trendmedvetna med känsla för kvalitet och estetik.

Varför väljer kunden ett platsbyggt jämfört med en färdig lösning?

Därför att de kan få det måttanpassat, det enda du behöver ta hänsyn till är vitvarorna. De måtten kan du inte ändra på, men resten av inredningen kan du anpassa hur du vill. Du kan få en symmetri som inte kan uppnås med färdiga lösningar.

Märker du av om fler väljer platsbyggd inredning än tidigare med anledning av trender i samhället?

Ja absolut. Det är ju en uppåtgående trend med egentillverkat och närproducerat. Allt fler får upp ögonen för att man kan köpa ett kök från ett lokalt snickeri istället för att gå till en köksleverantör
och plocka ihop ett kök från hyllan.

Du kan få en symmetri som inte kan uppnås med färdiga lösningar.

Hur lång är livslängden för ett platsbyggt kök?

Det beror ju på hur man är som person i köket skulle jag säga. Ett vanligt kök ligger på 5–7 år, men mina kök håller dubbelt så länge eller tre gånger så länge. Med sådana här kök kan man lämna in luckorna på lackering, eller slipa och penselmåla dem själv. Mycket går att reparera och renovera på den här typen av kök. Och köket tillåter det eftersom det är massiva luckor som är penselmålade. Så känslan blir densamma efter renovering.

Har du något drömprojekt du skulle vilja göra?

Ett riktigt häftigt projekt var när jag fick göra ett kök till en gammal kyrka utanför Kungälv. Där hade de tagit bort altaret och så fick jag ställa dit mitt kök. Mitt kök hamnade på altaret så att säga. *skratt* Det var en riktigt mäktig känsla. Att få göra fler såna projekt som sticker ut, det är väl drömmen.

Slutligen, vad eller vem inspireras du av?

Jag inspireras av andra duktiga kollegor i köksbranschen. Både duktiga hantverkare och arkitekter som tar fram fantastiska skapelser. Framförallt hantverkare jag har omkring mig på dagarna. Och all respekt till hantverkarna som höll på för hundra år sedan, som inte alls hade tillgång till de maskiner och verktyg som vi har idag. Jag bygger ju likadana kök som de gjorde.

Built by hand

Vi vet att det finns flera verktyg du inte klarar dig utan. Men verkligt hantverk kommer från dina händer.

Det är där minnen skapas.

Titta, läs och bli inspirerad av intressanta hantverkare

Fråga oss