Partner login

Mindre vikt innebär mindre slitage på kroppen.

Hultafors - Sweden

Skadliga vibrationer som genereras i hammarhuvudet kan överföras till handtaget och handen. Denna vibration kan dämpas genom att bryta och reflektera vibrationen innan den når den bakre delen av hammaren.

Hultafors hammer tc outside

Measuring EMG muscle activityHultafors har genom mätning av muskelaktivitet (EMG) visat att belastningen på musklerna ökar ju tyngre hammaren är. Andra studier har visat att muskelaktiviteten ökar om man måste krama skaftet med stor kraft.

Genom att hålla ner hammarens totala vikt och anpassa skaftets storlek och utformning kan man reducera risken för belastnings¬skador.

Eftersom en lätt hammare kan svingas snabbare än en tung ger detta en mindre kroppsbelastning med bibehållen arbets¬effektivitet. Vill man spara sin kropp skall man därför så långt som möjligt välja en lätt hammare .

HUR PÅVERKAR ETT HAMMARSLAG KROPPEN?

Imagecaption=Överbelastning av muskeln kan resultera i tennisarmbåge.När hammaren svingas engageras muskelgrupper ända från skuldran och ner i handen. Överbelastning i musklerna kan ge inflammation i speciellt utsatta muskelfästen. Tennisarmbåge är en sådan muskel¬infästesinflammation. Musklerna i underarmen sköter handens rörelser. Senor förbinder dessa muskler med fingrar.

I handleden löper senorna tillsammans med nerverna genom en trång passage, som kallas karpaltunneln. När man hamrar nöts senorna mot varandra och mot kringliggande vävnad.

Imagecaption=Inflammatorisk svullnad kan övergå i karpaltunnelsyndrom.Efter ett långt arbetspass kan en inflammatorisk svullnad uppstå, med ett farligt tryck på nerverna som en följdverkan, detta måste ofta åtgärdas med en operation. Smärtan i handen kan komma direkt, några timmar eller dagar efter belastningen.

VÄLJ RÄTT STORLEK PÅ SKAFTET

Ett ergonomiskt skaft utformas så att storlek, form, mönster och materialval ger rätt friktion och ett avslappnat grepp. Förutsatt att användaren väljer rätt storlek på skaftet minskar ansträngningen på senor och muskler.. Hultafors hammer TC outside

Hultafors snickarhammare TS 16 oz. och 20 oz. levereras med ergonomiskt utformade skaft i med olika greppstorlek L (Large) och XL (Extra Large) för att passa olika händer.

Ett ergonomiskt skaft utformas så att storlek, form, mönster och materialval ger rätt friktion och ett avslappnat grepp. Förutsatt att användaren väljer rätt storlek på skaftet minskar ansträngningen på senor och muskler.

"Som en ergonom, specialiserar jag mig på att arbeta med människors förmågor och begränsningar. Risken för arbetsskador är särskilt stor om du håller verktyget hårt, arbetar under långa perioder och arbetar i olämpliga ställningar.Imagecaption=Olle Bobjer, Ergonom på Ergonomi & Designgruppen

Delar av kroppen som är särskilt utsatta bl.a. hand, handled, armbåge och axel.

Det är bra att det finns verktyg som tål tungt arbete men som samtidigt ger mindre belastning på användaren."

Vi har skaft i olika material - hickory, stål och glasfiber. Stålskaften har räfflade och gummerade skaft för att ge bästa tänkbara grepp.

SNICKARHAMMARE SOM ÄR SNÄLL MOT KROPPEN

 A carpenter's hammer that is kind to your body

1. Rätt vinkel och form på slagytan.
2. Smidd i ett stycke och stålskaft med I-profil ger ökad hållbarhet
3. Klysens öppning och vinkel ger bästa möjliga grepp om spiken.
4. Tunn, stark klys för det lätt att komma åt utan att lämna märken. Dessutom är klysen rundad för att den inte ska riva i byxorna.
5. Ergonomiskt utformat skaft i två storlekar; Large och X-Large.
6. Det räfflade skaftet ger ett säkert grepp.
.

Fråga oss