Partner login

Libellen – vattenpassets viktigaste del

Hultafors - Sweden

Libeller är de vätskefyllda behållare i vilka luftbubblor rör sig. Vilka libeller som används och hur de är monterade är helt avgörande för kvaliteten på ett vattenpass.

Vid en snabb titt kan olika libeller se väldigt lika ut. Men det är mycket som skiljer sig åt mellan olika fabrikat på marknaden. Skillnader i utformning och montering resulterar i olika grader av precision och exakthet.

Robust MONTERING för högre känslighet

Vattenpassets tålighet mot temperaturskillnader och stötar beror på hur libellerna är monterade. På de bästa vattenpassen är libellerna monterade med spännkilar, ultraljudssvets eller särskilda fästelement.

Våra libeller är fyllda med olja för bättre prestanda

Vattenpass är idag ett missvisande namn eftersom libellerna inte alls innehåller vatten. Hultafors libeller innehåller istället en färgad oljeblandning med låg viskositet. Det ger en extra tydlig bubbla med optimal rörelsefrihet.

Förstoringsglas För en klar avläsningen

För att underlätta avläsning är extra fina libeller försedda med förstoringsglas. Det gör att bubblan upplevs som större och avläsningen blir tydlig. Ringar runt libellen gör det lättare att se när passet är i våg oavsett ur vilken vinkel man tittar.

En självlysande reflektor bakom libellen förenklar avläsning i dåliga ljusförhållanden.

opåverkad av TEMPERATUR OCH UV-ljus

Oljan i Hultafors libeller är mycket tålig mot såväl ultraviolett strålning som temperaturförändringar. Det gör att bubblan rör sig jämnt och konsekvent från -20° C till +60° C. Tåligheten mot temperaturförändringar gör också att bubblan inte splittras småbubblor vid stötar.

ANTISTATiska libeller för noggrannhet

Statisk elektricitet kan orsaka felaktiga mätningar med vissa vattenpass. Därför är Hultafors vattenpass utrustade med libeller som är antistatiska.

Fråga oss