Partner login

Känslighet

Libellens känslighet avgör hur snabbt bubblan rör sig när en sida av vattenpasset lyfts.

Vad är ett vattenpass känslighet?

Hultafors - Sweden

Ju högre känsligheten är desto exaktare är vattenpasset. Detta innebär att bubblan i ett mer exakt vattenpass reagerar snabbare när den ena änden av vattenpasset lyfts.

Hantverkare olika uppgifter kräver olika grader av precision. Det är anledningen till att proffs ofta har mer än ett vattenpass, för att få olika känslighet på libellen. Vattenpass med standardkänslighet är lätt att arbeta med och ofta tillräckligt bra. Men mer krävande uppgifter kräver ett vattenpass med högre känslighet.

Libellens form

Högre och lägre känslighet uppnås genom att ändra formen på libellen. Om vi ​​tar en närmare titt på en libell kan vi se att den har en cylinderformad inre kontur. Inuti cylindernformen söker luftbubblan efter den högsta punkten. Hade libellen varit ett rakt rör, utan kurvning, skulle nivellering varit omöjligt.

MINDRE KURVNING, SNABBARE REAKTION

Kurvningen av libellen kan ses som en del av en större cirkel. Radien av den cirkeln avgör kurvningen, och alltså känsligheten i vattenpasset.

En större radie innebär att bubblan kan röra sig lättare och reagera på mindre rörelser.

VILKEN KÄNSLIGHET BEHÖVER DU?

Känslighet mäts i mm per meter. Graderingen baseras på hur mycket änden av ett vattenpass med en längd på en meter måste lyftas för att bubblan skas röra sig 2 mm

10 GÅNGER SÅ KÄNSLIGT

Standarden för de flesta vattenpass på marknaden är en känslighet på 10 mm / meter, vilket motsvarar en 200 mm radie. Hultafors erbjuder också vattenpass fem och tio gånger så känslig än standard.

Montering av en dörrkarm är en uppgift som kräver ett vattenpass med högre känslighet. Exempelvis Hultafors MST 180 eller Hultafors Libella 2000.

Känslighetsfakta

Radien på libellen är det som styr känsligheten, en större radie gör att bubblan kan flytta sig lättare. Känslighet anges i mm per meter. Då utgår man från ett vattenpass som är 1 meter långt och ser hur högt det måste lyftas i ena änden för att bubblan ska flytta sig 2 mm.

Vissa användningsområden kräver högre känslighet så därför finns vattenpass med olika grader av känslighet på libellerna.

Raide(mm) Känslighet (mm/m) Modell
150 13,3 TVP
200 10 HV, PV
1 000 2 Libella 2000
2 000 1 MST 180

Känsligheten beror på libellens radie. Radien är anpassad för passets användningsområde.

Fråga oss