Partner login

Utvecklad med erfarenhet

Hultafors - Sweden

det syns, hörs och känns att det är ett original.

Karl-Hilmer Johansson Kollén konstruerade den numera världsberömda meterstocken redan 1883. Han var känd för att vara pedantisk när det gällde kvalitet - något som präglar vår verksamhet än i dag.

Numera styrs vår produktion av meterstockar av ett kvalitetssystem, certifierat enligt ISO 9001.

Utvecklad med erfarenhet.

Erfarenhet, kunskap och utveckling tillsammans med användare har gjort våra tumstockar till marknadens mest efterfrågade. Det märks när en tumstock kommer från Hultafors. Det kan hantverkare skriva under på..

Användning och omgivningen.

Hultafors folding rule in handHultafors tumstock används för mätning av längd. Vid användning viks tumstocken ut till önskad längd. Skalan är i centimeter, millimeter eller tum. De nominella längderna är 1 och 2 meter.

Tumstocken är tillverkad för användning i normal inomhus och utomhus miljö. Referenstemperaturen är 20° C. Tumstocken får inte under en längre tid utsättas vare sig för fukt eller vätskor som kan påverka materialen i tumstocken på ett negativt sätt.

Noggrann mätning – EU Klass III.

Alla våra trä, glasfiber och aluminium tumstockar är kalibrerade för den allra högsta noggrannheten och är kompatibla med EU: s krav för "Klass III, ledade mätdon".

Detta innebär att en 2 m tumstock har en maximal avvikelse på ± 1,4 mm och en 1 meter tumstock en avvikelse på ± 1 mm. Mätningen över en led har en avvikelse på högst ± 0,5 mm.

TOLERANSER FÖR MÄTVERKTYG EU KLASS III
EU Klass III 1 m 2 m över leden
Meterstock, trä ±1,0 mm ±1,4 mm ±0,5 mm
Meterstock, Glasfiber ±1,0 mm ±1,4 mm ±0,5 mm
Meterstock, Aluminium ±1,0 mm ±1,4 mm ±0,5 mm

Tillverkning med höga krav.

Under tillverkningen fotograferas varje meterstock två gånger med höghastighetskamera. Första gången sorterar vi bort stickor med kvistar och tvärträ.

Efter graderingen fotograferas stickan en andra gång, då skalans utformning och läge kontrolleras. Tillverkningen av meterstockar styrs av ett kvalitetssystem som är certifierat enligt ISO 9001.

Välj rätt material.

Downey birchAtt producera tumstockar är som i jultider - du börjar med att välja det bästa trädet. Glasbjörk är bäst, en art som växer i ett bälte från Värmland i Sverige till Karelen i Ryssland.

Klimatet ger detta material de ideala egenskaperna för framställning tumstockar. Men vi producerar även tumstockar i glasfiberförstärkt polyamid och anodiserad aluminium, vilket gör att du kan välja det material som är bäst lämpat för jobbet.

Lederna är tillverkade av svenskt stål, och inoljade på tre punkter för att säkerställa dess högklassika egenskaper. Stålet är värmebehandlat och epoxylackerade för totalt rostskydd.

En bra led måste kunna vikas 15.000 gånger med bibehållen funktion. Hultafors har utvecklat ett kallvalsat bandstål som kan hantera alla våra tekniska krav och ger ett bra skydd mot rost.Folding rule joint

Vattenbaserad lack används för att vara skonsam mot miljön. Smuts på fuktmotståndstester genomförs regelbundet enligt ett system som utformats särskilt för möbler.

Kvalificerad personal.

För att kunna upprätthålla en väl fungerande kvalitets- och noggrannhetskontroll genomgår Hultafors produktionspersonal ett löpande utbildnings- och kontrollprogram.

Det är inte bara mätresultaten som kontinuerligt analyseras, utan Hultafors kontrollerar även att rutinerna genomförs och efterlevs av vår produktionspersonal.

Maskinutveckling.

Hultafors photograph each folding rule twiceHultafors tekniska avdelning utvecklar och tillverkar alla produktionsmaskiner för vår tumstockstillverkning i Hultafors. Inom vårt företag är vi stolta över att arbeta i och bygga ut vår verksamhet i Sverige.

För att kunna konkurrera framgångsrikt över hela världen mot produkter ifrån länder med betydligt lägre lönekostnader, måste vi ständigt utveckla produktionen till att bli världens effektivaste producent av kvalitetstumstockar. Detta sker genom att hela tiden bygga ut och förbättra effektiviteten i våra produktionslinjer. Idag går ca 85% av alla våra tumstockar på export över hela världen.

Fråga oss