Partner login

Hultafors friluftskniv OK4 har belönats med priset Red Dot Design Award.

Hultafors - Sweden

Etablerade verktygstillverkaren Hultafors gjorde förra året sin första produktlansering helt inriktad på friluftsutövare när man presenterade två nya friluftsknivar. Nyligen tillkännagjordes att modellen OK4 belönats med det internationella designpriset Red Dot Award för 2017.

Det var i augusti 2016 som Hultafors presenterade sina nya friluftsknivar. Mottagandet bland bushcraft- och friluftsentusiaster var mycket positivt och när vinnarna av Red Dot Award 2017 nyligen tillkännagjordes – stod det klart att Hultafors Outdoor Knife OK4 belönats för sin produktdesign.

- Först av allt är vi förstås väldigt glada over det mottagande våra friluftsknivar fått av våra användare. Priset i sin tur ser vi som ett hedersamt bevis för att vi verkligen är på rätt väg me den här typen av produkter, säger Nikita Golovlev, chefsdesigner på Hultafors Group.

ANvändarnas önskemål fick påverka processen

Det hela började när Nikita och hans designteam insåg att Hultafors hantverkarknivar blivit populära i friluftskretsar. Eftersom man länge arbetat för att ta fram specialiserade knivar för olika slags användning var det enda logiska att ta kontakt.

- Vi inledde en tät dialog med erfarna friluftsanvändare, lyssnade på deras behov och önskemål och satte igång, säger Nikita Golovlev. 

Kraftiga blad för tuff användning

Resultatet blev OK1 och den nu Red Dot-belönade OK4. Två knivar helt utformade för friluftsliv. Båda med 3 mm kraftiga blad av japanskt knivstål med skandinavisk slipning för skärpa. Bladen har svart EPD-beläggning för att skydda mot rost och den slipade ryggen är utformad för användning med tändstål. 

- Friluftsfans kommer att vara särskilt nöjda med att få reda på att varje kniv har en tånge på hela 82 mm för att tåla tuff användning, säger Nikita Golovlev.

OK4 Friluftskniv

En friluftskniv ska tåla mycket. Därför är Hultafors OK4 extra kraftig med ett 3,0 mm tjockt blad av japanskt kolstål, härdat till 58-60 HRC och en tånge som går 82 mm in i skaftet.

Eggen har en skandinavisk slipning för bästa skärpa, perfekt för att slipa och bryna. Den slipade ryggen på bladet är avsedd för användning av tändstål. Friktionsgreppet i Santoprene ger ett stadigt grepp, och det kraftiga tyghölstret som passar upp till 80mm breda bälten har plats för ett tändstål. På bladet finns också en lasergraverad skala.

Mer om OK 4

Publicerat 10 april 2017.

Fråga oss