Ett rivningsspett som bräcker det mesta

Vårt nya rivningsspett som kombinerar de bästa egenskaperna från spett och bräckjärn.

Inspirationen till vårt rivningsspett kommer från det amerikanska verktyget ”burke bar”. Ett vanligt förekommande verktyg som används vid rivning och renovering. Originalet är dock ganska klumpigt och tungt att använda då det är tillverkat helt i stål. Dessutom är skaftet fyrkantigt och inte särskilt bekvämt att arbeta med. Vilket gör det påfrestande för kroppen och man riskerar därmed belastningsskador. Speciellt då man arbetar över axelhöjd med verktyget.

Vi kan göra det bättre

Vi ville utveckla ett bättre verktyg, som var både lättare och ergonomiskt. Vi började med skaftet där vi valde att använda oss av vårt redan välkända ihåliga aluminiumskaft tillverkat av samma sorts aluminium som används inom flygindustrin. Det gjorde verktyget avsevärt lättare mot det helgjutna stålspettet. Vårt rivningsspett väger endast 3,4 kg jämfört med ”burke bar” som väger 6 kg.

Designtester på riktigt

Med avstamp i innovation och kunskap gjorde vi det vi är bäst på. Vi pratade med proffsen som använder verktygen. Tillsammans med företaget Demo Boys i USA, som jobbar heltid med tuffa renoveringar på dagarna, utvecklade vi rivningsspettet. De gav oss båda insikter och bra feedback efter gedigna tester. Efter det kunde vi arbeta vidare med att utveckla rivningsspettet till ett verktyg synonymt med Hultafors.

En bättre klys

Förutom att vara lättare än originalet så tog vi ett omtag på klysen för att utveckla den vidare. Klysen som är gjord av härdat borstål, är både bred och robust men samtidigt tunn för bästa möjliga åtkomst. Klysens krökning och klacken gör att du kan arbeta i en bekväm position utan att behöva bända med handtaget nedtryckt hela vägen till marken. Klacken är hemligheten och den gör hela skillnaden i vårt verktyg. Tack vare den får du en ökad lyftkraft.

Kort sagt, klysen med spikutdragare gör det till ett utmärkt alternativ till bräckjärn samtidigt som det långa skaftet ger dig mer kraft och bättre räckvidd. Längden gör också att du kan arbeta med en mer ergonomisk hållning jämfört med om du skulle använda ett kortare bräckjärn.

Varför ska du använda ett rivningsspett?

När lämpar sig ett rivningsspett? Kanske ger namnet dig en ledtråd, det passar fint för att bryta ner innertak eller för att ta isär regelverk och gjutformar. Längden på spettet gör det bekvämt att använda vid borttagning av både brädgolv och laminat. Det är enkelt att ta bort kakel eller klinker. Samt att klysens utformning gör det lätt att dra upp stora spikar. Rivningspettet är helt enkelt det bästa från verktygen bräckjärn och spett.

Verktygen som nämns

graphic