Allt du behöver veta om banden

Bandtyper

1. Lackerat stålband

Ett stryktåligt stålband som behandlas med rostskyddande fosfor och sedan lackas gult eller vitt. Mätmarkeringarna skyddas med ett lager matt polyesterlack. Tål kontakt med de flesta vanliga lösningsmedel men bör inte vikas. Stålet kan också vara rostfritt, vilket gör mätbandet mycket beständigt mot rost och slitage.

2. Nylonbehandlat stålband

Ett stålband som täcks med ett rostskyddande fosforlager och sedan målas gult. Mätmarkeringarna skyddas av en nylonbeläggning. Nylonmembranet är extra tjockt vilket gör mätbandet otroligt slitstarkt. Tål kontakt med de flesta kemikalier, lösningsmedel och andra vätskor. Kan även böjas, vridas och belastas utan problem.

3. Glasfiberband

Ett mätband tillverkat av glasfibertrådar som har gjutits in i plast. Tål kontakt med de flesta kemikalier, fukt och vatten och klarar temperaturvariationer. En glasfiberband kan böjas och är lättare och mer flexibelt att arbeta med. Bandet är inte ledande och är därmed säkert att använda nära strömkällor.

4. Band av rostfritt stål

Ett djupetsat band i rostfritt stål av premiumkvalitet. Lämpar sig för utrymmen där mycket lösningsmedel och kemikalier används. (Endast TR-serien.)

Bandstart

Långa mätband

  1. Starttyp A. Mätmarkeringarna startar 100 mm från ändhakens ytterkant. Återfinns främst på långa mätband som kan användas för mätning av längre sträckor och måste hanteras av två personer. Används på mätbandsmodellerna PL, PC och TR.

  2. Starttyp B. Mätmarkeringarna startar där haken är fäst i bandet. Perfekt för mätningar som utförs av en person. Används på modellerna CC, CC F och SY.

  3. Starttyp C. Mätmarkeringarna startar vid ändhakens ytterkant. Perfekt för mätningar som utförs av en person. Används på mätbandsmodellerna PL, YL och PC.

Korta mätband

  1. Mätmarkeringarna startar direkt vid ändbeslaget. Lämpar sig för både invändig och utvändig mätning. Används på mätbandsmodellerna BT, PR och SL.

Byta band på ett mätband

För att du ska kunna använda ditt mätband under lång tid bör du leta efter en modell med utbytbart band. Det är inte bara bra för plånboken, utan också för miljön.

Ett nytt band kostar ungefär hälften så mycket som ett nytt mätband. Genom att enbart byta band istället för att köpa ett helt nytt mätband sparar du därmed både tid och pengar.

Så här byter du band

  1. Dra ut hela bandet tills du ser fjäderinfästningen.

  2. Lossa det gamla bandet genom att haka ur det från fjädern.

  3. Fäst det nya bandet och se till att låses på plats.

  4. Håll bandet med ena handen och rulla in det långsamt.

Verktygen som nämns

graphic