Köpguide – 5 saker att tänka på när du ska köpa såg

Oavsett om du är professionell hantverkare eller glad hemmasnickrare, och oavsett vad du har tänkt kapa med sågen, kan den här allmänna vägledningen hjälpa dig att precisera dina krav och behov när du ska köpa en ny såg.

1. Bra grepp

Ett bra grepp är en förutsättning för god precision och kontroll. Välj en såg med ett handtag som ligger bra i handen. Om handtaget är för stort tappar du kraft och precisionen försämras. För bästa resultat bör du välja en såg med ergonomiskt handtag. Om du ska använda sågen utomhus kan det vara bra att välja en såg med gummihandtag, som har bra grepp även om det blir blött.

2. Bladets tjocklek

Ett tjockare blad är generellt styvare, vilket ger bättre precision och prestanda. Ibland kanske man hellre vill ha mer flexibilitet eller finare snitt, till exempel när man snickrar möbler. I dessa fall är det viktigt att hitta rätt balans mellan flexibilitet och tandgeometri.

3. Tandgeometri som tillgodoser dina behov

Kontrollera att sågtänderna är vassa och att tandgeometrin överensstämmer med dina behov. Vår handsåg HBX har till exempel 3-fasslipning, vilket innebär att tänderna är slipade i tre olika vinklar. Resultatet är en effektivare såg med hög precision som kräver mindre kraft. En traditionell japansåg, å andra sidan, har två skärkanter och tanduppsättningar som kapar träfibrerna både på längden och tvärs över och är därmed perfekt för möbelsnickeri.

4. Bladskydd

Ett bra bladskydd skyddar både dig och omgivningen. För att öka oddsen för att skyddet faktiskt används och inte betraktas som en meningslös accessoar måste det ha en användarvänlig konstruktion. Om du använder ett bladskydd håller sågen dessutom längre, vilket minskar kostnaderna för både dig och planeten.

5. Såga i metall

När du sågar i metall krävs hög bladspänning, dels för att sågen ska kunna tränga igenom materialet och dels för att snittet ska bli rakt. För bästa resultat bör du välja en såg som kan spännas till minst 8 000 Newton.

Vår sågguide hjälper dig att ta reda på vilken såg som passar bäst för dig och ditt arbete.

Verktygen som nämns

graphic