Köpguide – tre saker att tänka på när du ska köpa hammare

Vilken hammare du ska välja beror naturligtvis på vilken typ av arbete du ska utföra. Det finns dock vissa generella riktlinjer som gäller oavsett vilken typ av hammare du letar efter. Här har vi listat tre saker du bör tänka på när du köper en hammare.

1. Hammarens vikt

Ju lägre vikt, desto mindre slitage på kroppen. Genom att hammarens totalvikt minimeras minskar risken för belastningsskador. Eftersom en lätt hammare kan svingas snabbare än en tung utsätts kroppen för mindre belastning, utan att arbetseffektiviteten försämras. För att skydda din kropp bör du därför använda en hammare med låg vikt så ofta som möjligt.

2. Skaftets storlek

Risken för arbetsskador är extra stor om du håller hårt i verktyget eller arbetar många timmar i sträck och i olämpliga arbetsställningar. Ett ergonomiskt handtag är utformat på så sätt att storleken, formen, greppmönstret och materialet ger rätt friktion och kan hållas på ett avslappnat sätt. Genom att välja en hammare av rätt storlek och med rätt handtag kan användaren minska belastningen på muskler och senor.

3. ”Känslan”

Många hantverkare pratar om hur en hammare känns i handen. Förutom olika vikter och storlekar har vi skaft i många olika material som påverkar användarens totalupplevelse av hammaren. Hickoryträ, stål och glasfiber är de vanligaste materialen. Vilket material du ska välja beror mycket på personliga preferenser. Vissa hantverkare föredrar träskaft, medan andra känner sig mer bekväma med gummerade grepp. Oavsett vilket material du föredrar är det viktigt att du får bästa möjliga grepp så att du kan arbeta på ett säkert och ergonomiskt sätt.

Lycka till med att välja den perfekta hammaren för just dig! Sedan är det upp till dig att träffa spiken...

Vår hammarguide hjälper dig att ta reda på vilken hammare som passar bäst för dig och ditt arbete.

Verktygen som nämns

graphic