Contact-Meter – en meterstock som mäter plant mot underlaget

Har du någonsin haft problem att mäta plant mot underlaget med en klassisk tumstock? En Contact-Meter har omvänd gradering och är alltid i kontakt med underlaget, även när man mäter korta avstånd.

Contact-Meter är en av våra personliga favoriter, men tyvärr är det många som inte känner till att den finns. Vad är det som gör den så speciell undrar du kanske? Jo, på Contact-Meter skrivs den metriska skalan ut på motsatt sida av stickorna jämfört med en vanlig tumstock. Detta gör att du kan placera den platt mot en yta, även när den inte är helt utvikt. Vilket gör det lättare att mäta med mycket god precision. Det är också anledningen till att den heter just Contact-Meter, den har kontakt med underlaget.

Två olika material

Contact-Meter finns tillgänglig i både trä och glasfiber. Jämfört med en tumstock i trä har glasfiber fördelen att det är motståndskraftigt mot fukt, det är lättare att hålla rent om du exempelvis arbetar med murbruk eller betong. Och eftersom den bara innehåller ett minimum av metalldelar är den mycket väl lämpad vid elinstallationer. Den vanliga tumstocken i trä är å andra sidan mer flexibel och många föredrar den för att den helt enkelt är trevligare att hantera. Men det är ju en smaksak. Vad vi däremot vet är att många som upptäcker Contact-Meter inte väljer den traditionella modellen igen. Vågar du prova?

Den triangulära röda symbolen

På varje tumstock från Hultafors hittar du en röd liksidig triangel. Inuti triangeln står det KHJK, initialerna för företagets grundare Karl Hilmer Johansson Kollén.

Hultafors grundare, Karl Hilmer Johansson Kollén, uppfann tumstocken år 1883. Ända sedan dess har vi tillverkat tumstockar till professionella användare världen över.

Verktygen som nämns

graphic