Ergonomi och säkerhet

Att såga för hand är en färdighet som inte behärskas av alla. Vi har sammanställt en enkel vägledning för hur du använder din såg på ett så säkert, effektivt och framförallt ergonomiskt sätt som möjligt.

Såga ergonomiskt

Att såga för hand är en konst. För att kunna såga så effektivt och säkert som möjligt finns det några saker du behöver tänka på. Vi har några enkla tips på hur du kan såga bättre. Och vet du vad? Genom att följa de här råden förbättrar du inte bara resultatet, utan minskar dessutom belastningen på kroppen.

Håll sågen med ett lätt grepp

Håll i handtaget med ett lätt men samtidigt stadigt grepp. På så sätt ödslar du inte bara mindre kraft och minskar belastningen på handen. Du kan också såga under längre tid.

Låt sågen göra jobbet

Var lätt på handen och låt sågen göra jobbet. Att försöka forcera sågen är i själva verket kontraproduktivt och mindre effektivt. Istället bör du fokusera på att styra sågen och låta slipningen göra jobbet.

Utnyttja sågens vikt

Låt sågens egen vikt stå för det vertikala trycket; det är ofta tillräckligt för att resultatet ska bli bra.

Ändra vinkel

Om du ändå tycker att varje sågdrag borde ha större effekt kan du testa att justera bladvinkeln. Se bara till att bladet är i linje med det önskade snittet. Det kan också vara bra att byta sågvinkel, till exempel börja med en skarp vinkel och sedan plana ut sågen när snittet är nästan klart.

Fogsvans kontra handsåg

Visste du det här? Den vanligaste typen av handsåg med handtag och långt, avsmalnande blad kallas ibland fogsvans på grund av sin form.

Verktygen som nämns

graphic