Från skeppsspik till yxor – innovation genom åren

Hults Bruk grundades 1697 av Jakob Renstierna (d.y.) i Hultdalen i sydöstra Sverige. Platsen var noggrant utvald med skogar som kunde ge ved som skulle driva elden och vattnet som kunde driva hammarna. Av en slump var den valda platsen en gång ett centrum för produktion av stenåldersyxor. Marken är full av gamla stenåldersyxhuvuden som arkeologer tror tillverkades här i nästan industriell skala för 5000 år sedan.

Allt började med skeppsspik

Men när hammarna först började slå var skeppsspik huvudprodukten. De handsmidda spikarna blev snabbt kända för sin förstklassiga kvalitet och exporterades långt utanför Sveriges gränser, till exempel till Spanien och Portugal. Precis som våra yxor flera hundra år senare.

När Jakob Renstierna dog 1716 tog hans änka Magdalena Toutin-Reenstierna över smedjan. Hon i sin tur sålde den 1732 till änkan Brigitta Wallrave von Berchner som senare dog 1745 och hennes barnbarn Maria Eleonora Strahlenberg kom att ärva smedjan. På den tiden tillverkade smedjan främst spik, spadar och yxor.

Allt från våffeljärn till rälsvagnar

Under århundradenas lopp har Hults Bruk expanderat till ett brett utbud av föremål. Smidda plåtar och ankarkedjor, gjutgods av möbler och spisar, våffeljärn och andra små vardagsartiklar. Följt av yxor och spadar som användes av bönder i regionen för arbete i skogarna och på fälten. I slutet av 1800-talet tillverkades till och med rälsvagnar vid Hults Bruk.

Efter ett par olika ägare köpte Magnus Lorentz Ekelund smedjan 1818. Han lyckades bygga en liten by kring bruket och etablerade en skola för barnen till arbetarna i smedjan. Läraren fick betalt av smedjan. Men det var Magnus Ekelunds son Gunnar Ekelund som snart skulle komma att bli den stora förändringen för smedjan.

Yxan och Gunnar Ekelund

På 1870-talet hade yxor blivit en stor del av Hults Bruks produktion. Detta var en turbulent period när den industriella revolutionen medförde förändringar i hela Europa. Som ett resultat av stora utvecklingar inom samhällets alla aspekter växte efterfrågan på skogsprodukter och därmed också efterfrågan på yxor.

Sonen till Magnus Lorentz Ekelund vid namn Gunnar Ekelund och tillika ägare av bruket  begav sig då till Amerika. Han tog tillbaka inte bara nya produktionstekniker, utan också hickoryhandtag och ny design av yxor såsom Montreal- och Yankee. Med tiden blev dessa några av våra mest populära och hållbara yxmodeller.

Han köpte också två nya hammare år 1877 för att möta efterfrågan. Med tiden växte Hults Bruksyxornas rykte och under 1900-talet exporterades de över hela världen. Hults Bruk var även representerat på den 5:e världsutställningen i Wien 1873.

Hults Bruk yxor runt om i världen

Hults Bruk-yxor har sålts under flera olika namn, som "Flecha" i Sydamerika, "Jarrah Jack" i Australien och "Tiger" i Sydostasien. Men med tiden kom Agdor att framstå som det mest spridda, bestående varumärket och har varit en konstant i Hults Bruks yxsortiment i nästan 100 år.

Den klassiska Agdor-serien var inspirerad av traditionella nordamerikanska yxmönster från slutet av 1800-talet. I en tid då yxor var de viktigaste verktygen för skogsindustrin, blev Agdor-yxor förstahandsvalet för skogshuggare runt om i världen. Agdor-yxor valdes för den enastående kvaliteten på stål och smide. Agdor-märket blev särskilt populärt i regioner med hårt och svårarbetat trä. Där betalade man upp till en månadslön eller mer för en Agdor-yxa som tillverkades på andra sidan jordklotet.

Verktygen som nämns

graphic