Hults Bruk jubileumskollektion

Vi ville fira vår 325-åriga smidestradition på Hults Bruk genom att tillverka en rad verktyg i begränsad upplaga. Självklart fick vi göra en yxa men vi gjorde också en hammare och en kniv som en hyllning till Hults Bruk.

Jubileumsyxa

Designen är inspirerad av några av våra favoritmodeller från Brukets historia. Yxskallen med en bruttovikt på 0,6 kg är en klassiskt Yankee-modell. Yankee- och Montreal-modeller samt hickoryhandtag togs hit från Amerika av vår järnmästare Ekelund på 1870-talet tillsammans med nya produktionstekniker. Med tiden blev dessa några av våra mest populära yxmodeller som har sålts över hela världen.

Skallen är handsmidd av svenskt kvalitetsstål - ett signum för Brukets yxor - och eggen har fått vår supervassa premiumslipning. Den gröna färgen är inspirerad av våra Agdor-yxor från mitten av 1900-talet och det röda skaftet var ett vanligt inslag på många Agdor-modeller under senare hälften av 1900-talet. Etiketten och formen på skaftet är inspirerade av några av de äldsta dokumenterade yxorna från Hults Bruk och hittades i en katalog från 1890-talet.

Skaft och eggskydd

Vi har försett den med ett traditionellt hickoryhandtag som är behandlat med linolja. Det hållbart framställda läderslidan är tillverkad i Sverige av ett vegetabiliskt garvat, fullnarvsläder. Med yxan hittar du också en nyckelring med en dekorativ och minnesmärkt skeppsspik som en påminnelse om hur vår smidestradition började 1697.

Kniv OKW

Den är baserad på vår mest populära outdoorkniv, OK4 som vi har utrustat med ett träskaft, tillverkat av Hickory, samma träslag som vi använder till våra yxskaft. Bladet är tillverkat av japanskt knivstål och har en klassisk scandi-slipning. Hölstret är tillverkat av samma svenska, vegetabiliska garvade och i alla avseenden hållbara fullnarvsläder som eggskyddet på vår jubileumsyxa.

Snickarhammare TRW

En snickarhammare designad med inspiration från vår långa historik av yxtillverkning. Den är ett utmärkt exempel på vad vi gör bäst här i Hultafors, innovativ och modern design kombinerad med en lång traditionerna av svensk verktygstillverkning. Det helsmidda hammarhuvudet kommer från vår snickarhammare TR som vi har parat ihop med ett klassiskt träskaft, tillverkat av hickory, samma träslag som vi använder till våra yxskaft.

Verktygen som nämns

graphic