Vårt premiumsortiment

Att välja rätt yxa för rätt uppgift är viktigt. Det finns ingen yxa som passar för allt. Här får du en överblick av våra premiumyxor och vad som skiljer dem åt. Alla våra premiumyxor är handsmidda och tillverkade av svenskt yxstål i Hults Bruk, Sverige enligt tradition sedan 1697.

Stålberg snickaryxa

Snickaryxan känns igen på det raka skaftet och urtaget i skallen som gör att handen kan hållas rakt över eggen vid skärande arbete. Tillsammans med den långa, tunna och rakt knivslipade eggen får vi en yxa med just den precision en skicklig hantverkare kräver. Vikt skalle: 850 g. Skaftlängd: 500 mm/20”

Wetterhall kastyxa

Karaktäristisk yxa försedd med dubbel egg. Detta var ursprungligen en yxa som användes av skogshuggare för att säkerställa att de alltid hade en vass yxa med sig ut i skogen. Numer används den främst för yxkastning. Vikt skalle: 1600 g. Skaftlängd: 760 mm/30”

Hult klyvyxa

En rejäl klyvyxa ämnad för tyngre uppgifter, såsom att klyva större stockar och ved. Skallens utformning tillsammans med den svagt konvexa slipningen gör att skallen spräcker isär veden. Långt och rakt skaft av amerikansk hickory för att få ut maximal hastighet och kontroll vid vedklyvning. Vikt skalle: 1500 g. Skaftlängd: 750 mm/30”

Åby skogsyxa

Ska du bara ha en yxa med dig ut i vildmarken så är det Åby du ska ha. Vår skogsyxa är en härlig hybrid med massor av användningsområden. Åby har en rakare egg och slipning samt ett väl tilltaget urtag för fingrarna under skallen för att öka precisionen. Långt och smalt ergonomiskt skaft håller ner vikten samtidigt som du får ordentlig kraft vid hugg. Lämpar sig utmärkt till allt från att bygga skydd, hugga och spänta ved till täljning och precisionsarbete. Vikt skalle: 700 g. Skaftlängd: 600 mm/24”

Hultån friluftsyxa

Vår klassiska friluftsyxa är det perfekta sällskapet vid friluftsliv i skog och mark. Yxan passar så gott som all slags användning i naturen, men kanske framförallt för uppgifter kring lägerplatsen, som att samla och spänta ved, samt bygga skydd. Vikt skalle: 500 g. Skaftlängd: 375 mm/15”

Ågelsjön handyxa

Vår minsta handyxa som lämpar sig väl för vandring i fjäll och skog. Yxan är smidig och lättanvänd, och perfekt för uppgifter kring lägerplatsen, som att förbereda eld och bygga skydd. Tack vare det korta skaftet och den låga vikten är den lätt att packa ner i ryggsäcken eller fästa i bältet på byxorna. Vikt skalle: 500 g. Skaftlängd: 235  mm/9”

Ekelund jaktyxa

Vår klassiska jaktyxa har en slipad nacke, och är därmed idealisk för jägare som flår skinn och är måna om att inte skada skinnet. Yxan passar även bra för lättare skogsarbete som att röja stigen till passet, vilket gör den till en perfekt jaktkamrat. Vikt skalle: 850 g. Skaftlängd: 500 mm/20”

Qvarfot huggyxa

En effektiv huggyxa som lämpar sig bra för trädfällning i mindre omfattning. Den är perfekt att kvista med eller för att röja buskar och sly. Det långa skaftet ger hög kraft vid trädfällning. Yxan är handsmidd och tillverkad av svenskt yxstål i Hults Bruk enligt tradition sedan 1697. Denna yxa är namngiven efter en av de familjer som tjänade som smeder på Hults Bruk, familjen Qvarfot. Vikt skalle: 850 g. Skaftlängd: 650 mm/26”

Verktygen som nämns

graphic