Skena och ändlock

Vattenpassets hållfasthet beror på skenans form och tjocklek, samt på hålen för libellerna.

Hållfast skena, skyddande ändlock

Vattenpassets hållfasthet beror på skenans form och tjocklek, samt på hålen för libellerna. Ju större hål, desto sämre slitstyrka och ju kraftigare väggar, desto bättre slitstyrka.

Aluminium kombinerar slitstyrka med låg vikt

Aluminium är ett vanligt profilmaterial eftersom det förenar styvhet och slitstyrka med låg vikt. En skena i aluminium gör vattenpasset extra slitstarkt utan att det blir alltför tungt. Skenornas hållfasthet kontrolleras genom att de utsätts för kraft ovanifrån (böjning) och från kortsidorna (spänning).

Hultafors använder olika typer av skenor. Timglasformade skenor som har låg vikt och är lätta att greppa samt kvadratiska skenor med extra hållfasthet.

Hultafors tillverkar även vattenpass med plastskenor, vilket är ett bra val för murare eftersom cement inte fäster på plast.

En hållfast skena tål högre belastning

Skenans hållfasthet kontrolleras genom mätning av hur stort tryck den klarar ovanifrån och i sidled. Vikten är en bra indikation på skenans kvalitet. Alla Hultafors vattenpass väger mer än 500 gram per meter.

Ändlocken skyddar skenan

Ändlocken skyddar skenan om du råkar tappa vattenpasset så att det slår i underlaget. De kan enkelt tas bort och sättas fast igen.

Längden har definitiv betydelse

Vattenpassets längd har också betydelse; ju längre det är, desto större noggrannhet. Med ett långt vattenpass måste man dock vara extra försiktig så att skenan inte blir skev eller deformerad. För att de ska vara så slitstarka som möjligt utsätts våra vattenpass för extrema krafter i en serie riktigt tuffa tester.

Även ett vattenpass av högsta kvalitet kan vara otillräckligt om det är för kort. Därför tillverkar Hultafors vattenpass i många olika längder och det finns garanterat en modell för varje situation.

Verktygen som nämns

graphic