Ta hand om din såg

Om du använder sågen ofta kommer den så småningom att slitas ut. Det finns dock några sätt att förlänga sågens livslängd. Nedan följer våra bästa tips på hur du får din såg att hålla längre.

Så här tar du hand om din såg

Även om våra sågar är tillverkade i material av hög kvalitet slits de förr eller senare ut om de används ofta. Det finns dock sätt att både förlänga kapverktygens livslängd och se till att de behåller sin precision. Följ skötselanvisningarna nedan så får du en lång och produktiv relation med din såg.

Torka bladet torrt

Gör det till en vana att alltid torka av sågen med en torr trasa efter användning så att ytan inte rostar. Om sågen har ett bladskydd, använd det! Sågar utan rostskydd, t.ex. japanska sågar, bör torkas av och oljas in om de inte ska användas på ett tag. Det säger sig självt att en såg aldrig ska förvaras utomhus.

Byt utslitna blad

Ett slitet sågblad gör dig både mindre effektiv och försämrar precisionen när du sågar. När bladet och tänderna är utslitna ska bladet om möjligt bytas och återvinnas. Försök aldrig slipa eller vässa bladet själv.

Återvinn handtaget

Flera av våra sågar kan uppdateras med nya blad. När handtaget är utslitet är det dock dags att investera i en ny såg. Lossa handtaget och lämna det till plast-, metall- eller träåtervinning.

Verktygen som nämns

graphic