Tumstocken du känner igen med förbundna ögon

Den röda änden på Hultafors tumstock har länge varit ett kännetecken för de riktiga proffsen. Sedan den uppfanns 1883 har tumstocken förändrat arbetsbyxornas utformning. Än idag är tumstocken hantverkarnas förstahandsval för mätning.

Uppfanns av Karl Hilmer Johansson Kollén 1883

Hultafors grundare, Karl Hilmer Johansson Kollén, uppfann tumstocken år 1883. Ända sedan dess har vi tillverkat tumstockar för professionella användare världen över. Faktum är att vår tumstock snart kommer att ha tagit sig 12 varv runt jorden. Sedan starten har vi nämligen tillverkat 480 miljoner meter tumstockar.

Mer än 140 år av precision

En imponerande siffra och samtidigt ett bevis på vad en smart idé kan leda till. Särskilt efter 140 år av kontinuerligt förbättringsarbete. Även om dagens tumstock i stort sett är densamma som Karl Hilmers klassiska uppfinning har många små förbättringar gjorts under årens lopp.

När du är ett proffs. Då vet du.

Den genuina känslan finns dock kvar. Den som gör att professionella hantverkare känner igen Hultafors-tumstocken med förbundna ögon. Den ligger så otroligt bra i handen, och lederna glider helt obehindrat när tumstocken viks ihop.

Därför behöver vi sällan förklara för de professionella användarna varför de ska välja en tumstock från Hultafors. De vet redan. Alla vet dock inte hur tumstocken tillverkas, eller hur den kom till från första början!

Ett mätverktyg med många namn

Övergången från tum till metriska mått hade kunnat leda till ett namnbyte.

Ett kärt barn har som bekant många namn, och tumstocken är inget undantag. Eftersom man numera använder meterskalan menar vissa att tumstocken borde kallas ”meterstock” istället. Det gamla namnet hänger dock kvar.

Varsågod att kalla den vad du vill – vi är glada så länge du gillar den!

Verktygen som nämns

graphic