Vägen till marknadsledande sågar

Så blev vi experter på sågar.

Professionella hantverkare ställer höga krav på sina sågar. I grunden handlar det om produktivitet och precision: att kunna såga snabbt, rakt och säkert med snygg snittyta, varje gång. Dessa förväntningar var också utgångspunkten för oss på Hultafors när vi började utveckla våra handsågar.

Det dröjde inte länge förrän vi insåg att vi, för att kunna skapa marknadsledande sågar, måste utveckla en helt ny slipning – den bästa någonsin – som tillgodoser de professionella hantverkarnas behov. Och eftersom skärkanter var ett ganska outforskat område var vi tvungna att skaffa oss kunskap på egen hand.

Jakten på förstklassig tandgeometri

Först insåg vi att vi måste skapa en unik tandgeometri av högsta klass. Men vad är en tandgeometri av högsta klass? Och hur vet vi? För att besvara de här frågorna byggde vi en unik testmaskin med vilken vi kunde jämföra olika prototyper och befintliga sågmodeller. När vi sågade genom ett visst testmaterial mätte vi olika parametrar, bl.a. kraft och antal sågdrag.

För varje drag kom vi allt närmare den perfekta tandgeometrin, som till slut resulterade i en unik 3-fasslipning där tänderna slipas i tre olika vinklar. Med denna unika design blir sågen mer effektiv och det krävs mindre kraft för att göra precisionssnitt utan flisning.

Vi gjorde även vissa analyser för att förbättra effektiviteten ytterligare. Utifrån dessa tester utvecklade vi en egen vaxbaserad pulverlackering som är både effektivare och mer miljövänlig än traditionella ytbehandlingar, vilket vi är mycket stolta över.

Hitta den perfekta vinkeln

Under utvecklingsprocessen experimenterande vi också mycket i jakten på den perfekta vinkeln mellan handtag och blad. Experimenten omfattade bland annat flera olika handtester samt verifieringar med testmaskin. Till slut hittade vi den rätta vinkeln som ger optimal balans mellan kraft och antal drag för bästa möjliga upplevelse.

För att förbättra ergonomin ytterligare utvecklade vi även ett ergonomiskt handtag som garanterar optimalt grepp och perfekt precision. Dessutom kan handtaget och bladet tas isär vilket underlättar avfallssortering och återvinning.

Kalla in experterna!

Under utvecklingen av våra nya handsågar tog vi hjälp av de riktiga experterna: de professionella hantverkarna. Precis som vi alltid gör. Genom att anlita de riktiga proffsen kan vi skapa verktyg som underlättar deras dagliga arbete. Under hela processen – från allra första början till färdig produkt – gav de oss värdefull feedback som var helt ovärderlig i arbetet med vår första såg: handsågen HBX som lanserades 2015.

Ett unikt bladskydd

En sak som vi fick höra från nästan alla professionella användare var att de befintliga bladskydden var otroligt dåliga, faktiskt så dåliga att ingen använde dem. Vi triggades av denna utmaning och bestämde oss för att skapa ett bladskydd som skyddar både användaren och omgivningen och som, framförallt, är användarvänligt.

Denna beslutsamhet resulterade så småningom i ett stadigt bladskydd med smart snabbkoppling som gör att du snabbt och enkelt kan ta bort och sätta på skyddet med en hand. Detta unika bladskydd skyddar inte bara sågen under förvaring och transport, utan även dig och omgivningen.

Ständigt förbättringsarbete

De erfarenheter vi skaffade oss i arbetet med HBX-sågen har sedan legat till grund för utvecklingen av alla våra handsågar, bl.a. bågsågar, bågfilar och olika specialsågar för kapning av material som metall, betong, trä, gips och plast.

Använd vår sågguide för att ta reda på vilken såg som passar bäst för dig och ditt arbete.

Verktygen som nämns

graphic