Libellen – vattenpassets viktigaste komponent

Den vätskefyllda behållaren som du använder för kontrollera lutning kallas libell.

Fakta om libeller

Den vätskefyllda behållaren som du använder för kontrollera lutning kallas libell. Vätskan i libellerna är oftast olja eller alkohol för att bubblan ska kunna rör sig fritt.

Libellerna kan se väldigt lika ut vid första anblick. Utformningen och infästningen skiljer sig dock mycket åt mellan olika varumärken vilket påverkar noggrannheten.

Stadig infästning för högre känslighet

Hur libellen är monterad på skenan avgör hur känslig den är för temperaturförändringar och stötar. På de bästa vattenpassen är libellerna fästa med spännkilar, ultraljudssvetsning eller beslag för maximal precision och stadga.

Våra libeller är fyllda med olja

Vätskan i Hultafors libeller är en färgad oljeblandning med låg viskositet. Bubblan får därmed optimal rörelsefrihet och är lätt att läsa av.

Förstoringsglas som underlättar avläsning

För att underlätta avläsningen har högkvalitativa libeller förstoringsglas som får bubblan att se större ut och ringar hela vägen runtom för att avläsningen ska bli rätt i alla positioner.

En självlysande reflektor bakom libellen underlättar i dåliga ljusförhållanden.

Opåverkade av temperatur och UV-ljus

Oljan i Hultafors libeller är mycket resistent mot både ultraviolett ljus och temperaturförändringar och ger en jämn bubbelrörelse mellan -20 °C och +60 °C. Vid eventuella stötar förhindrar temperaturbeständigheten också att det bildas fler bubblor.

Antistatiska libeller för ökad noggrannhet

Statisk elektricitet kan få vissa vattenpass att visa fel resultat. Därför har Hultafors vattenpass antistatiska libeller.

Verktygen som nämns

graphic