Att tänka på när du väljer mätband

När det gäller mätband är precisionen den absolut viktigaste faktorn. Men vilka andra egenskaper bör du leta efter? Vi har listat några saker du bör tänka på när du ska investera i ett nytt mätband.

1. Hög noggrannhet

Precisionen är naturligtvis otroligt viktig när du väljer mätband. En sak du bör kontrollera är hur mätmarkeringarna har tryckts på bandet. Bläckstråletryck ger hög noggrannhet och stark kontrast vilket gör måtten lätta att läsa av. Alla våra stålmätband, såväl långa som korta, tillhör EU-klass I. Klassificeringen är ett kvalitetsmått som anger hur exakt mätbandet är när det används under vissa fördefinierade omständigheter.

2. Användarvänlighet

Hur väl du presterar på jobbet beror till stor del på hur du använder dina verktyg. Ergonomiska verktyg som ligger bra i handen känns inte bara bättre, utan får dig också att prestera bättre. På ett mätband är det viktigt att huset är utformat så att det ligger bra i handen. Om huset är för stort för din hand får du dåligt grepp och blir mindre effektiv. När du håller mätbandet i handen ska du kunna nå alla funktioner utan problem.

3. Låsmekanism

För att mätningen ska bli helt exakt måste bandet hållas stadigt på plats när det är låst. Testa därför bromsen innan du gör ditt val. Bandet ska vara enkelt att låsa och – viktigast av allt – hållas på plats tills du låser upp det. Undersök också hur bandet dras tillbaka. En mjuk och jämn inrullning och dämpning som minskar slitaget är att föredra. Dessa egenskaper gör inte bara mätbandet behagligare att använda, utan förlänger även dess livslängd.

Verktygen som nämns

graphic