Hultafors – Åby skogsyxa

En riktig hybridyxa som anpassar sig efter uppgiften, stor som liten. Handsmidd i svenskt stål i vårt eget Hults Bruk som har anor hela vägen till 1697. Vår Åby-yxa är tidlöst verktyg i en modern tappning.

Åby skogsyxa lämpar sig utmärkt till allt från att bygga skydd, hugga och spänta ved till täljning och precisionsarbete. Liksom alla våra yxor är den handsmidd och tillverkad av svenskt kvalitetsstål. Denna yxa har fått sitt namn efter Åby, samhället som ligger närmast Hults Bruk och där många av arbetarna vid bruket bodde vid mitten av 1900-talet.

I tusentals år har yxan varit en förlängning av armen för mänskligheten. Med hjälp av yxan har människan kunnat ta sig fram i orörd natur, bygga bostäder och jaga.

Yxan var ett överlevnadsredskap samtidigt som den erbjöd frihet och självständighet. Den som hade en vass yxa kunde försvara sig såväl som att ta sig fram i livet. Idag behöver vi inte längre yxan för att överleva men den hjälper oss ändå att lösa ett antal praktiska uppgifter i vardagen samtidigt som friluftsälskare har en den en given plats i skogen.

Eftersom yxan är en del av vårt kulturarv har smeden en väsentlig roll både för att bevara yxtraditionen för kommande generationer och ännu viktigare, för att ge användaren den en ultimat upplevelse när den använder yxan.

Vi uppfann inte yxan som verktyg, men genom äkta hantverk har vi lyckats fullända designen till något som blivit uppskattat över hela världen. Så för oss är Åby-yxan en självklar ikon.

Verktygen som nämns

graphic