Hultafors – Meterstock 59

Originalet från 1883 som med en tidlös och numera ikonisk design blev startskottet för Hultafors. Då som nu tillverkad i glasbjörk samt svenskt stål i lederna. Idag finns den i ett 10-tal olika modeller och även i andra material.

En tidlös klassiker

De röda ändarna, den blonda glasbjörken och den karakteristiska smidigheten i lederna. Tumstocken från Hultafors, skapad 1883, är en klassiker, nästan en ikon, både som verktyg och som design.

Genom Karl-Hilmer Johansson Kolléns uppfinningsrikedom utvecklades mätanordningen till vad som skulle bli tumstocken – en innovation som sedan dess har blivit ryggraden i Hultafors verktyg.

KHJK

8,5 cm in på linjalen finns det en röd triangelsymbol med bokstäverna KHJK. Detta är inget hokus-pokus, utan helt enkelt Hultafors egen företagssymbol och är en förkortning för Karl-Hilmer Johansson Kollén.

Material

Våra tumstockar finns i olika material – aluminium, fiberglas eller trä – beroende på miljön som de ska användas i. Fram till 1960-talet tillverkades tumstockarna av svensk vitstråle (liknande rönn), men sedan har glasbjörk blivit det nya originalet.

Den triangulära röda symbolen

Det finns ett talesätt om triangelsymbolen som lyder ”På samma sätt som den liksidiga triangeln som vi använder som varumärke är den starkaste geometriska konstruktionen, bör vi sträva efter att tillverka vår tumstock så att den blir starkaste.”

Lederna

Förvånansvärt nog är det lederna i Hultafors tumstock som är den största anledningen till dess framgång. Lederna av svenskt stål är samma som när man började tillverka tumstocken 1883, medan trästickorna och graderingen har anpassats genom åren.

Verktygen som nämns

graphic