BUILT BY HAND

Möt möbelsnickaren Mikael Seppänen

Doften av trä är påfallande i möbelsnickaren Mikael Seppänens verkstad. Här samsas stora industrisågar med klassiska verktyg. Jag pratar med Mikael en stund medan limmet torkar på några dörrar som han precis har monterat.

Varför valde du att bli snickare?

Redan under skoltiden insåg jag att jag var praktiskt lagd. Träslöjd var mitt favoritämne och det kändes naturligt att jobba med händerna. Det är det här jag kan och har fallenhet för. Det kändes helt rätt att bli hantverkare och arbeta med händerna.

"Det fanns inget annat alternativ. Träslöjd var mitt favoritämne och det kändes naturligt att jobba med händerna."

Hur hamnade du i den här verkstaden?

Det är faktiskt en ganska rolig historia. Jag knackade på dörren till ett lokalt snickeri och frågade om jag skulle kunna praktisera där. Till en början var ägaren tveksam och sa att han planerade att trappa ner verksamheten fram till pensionen. Men jag var ganska påstridig och sa att jag kunde hjälpa till så mycket han ville och att det inte skulle kosta honom något.

Han bad mig återkomma efter helgen så att han fick tänka på saken. Det gjorde jag. Jag ringde tillbaka och blev inbjuden att komma och titta runt i verkstaden. Redan där och då skämtade han med mig och sa: ”Mikael, en vacker dag kommer allt detta att bli ditt!” Jag skrattade bort det eftersom jag bara var 18 år och fortfarande gick i skolan. Vid den tiden fanns det inte på kartan att jag skulle starta eget företag, men han sådde ett frö i mig.

Ungefär hur lång tid tar det att bygga ett kök?

Ett normalt kök tar ungefär en månad att bygga. Då räknar jag in allt från första mötet med kunden till ritningsarbetet och den slutliga monteringen.

Finns det någon särskild del av processen du tycker extra mycket om?

Jag tycker om att börja bygga själva skåpen. Att skruva ihop stommarna och limma luckorna och successivt se köket växa fram på arbetsbänken.

Vilka material arbetar du mest med?

Till luckor använder jag alltid furu eftersom det är ett traditionellt träslag som länge har använts till bl.a. gjutning och möbler. Till lådorna använder jag ek eftersom det är ett hållbart träslag med vackert utseende. Ek är också trendigt just nu eftersom det är ett exklusivt material.

"Varför ändra ett vinnande koncept? Klassiskt hantverk kräver klassiska verktyg."

Du använder uppenbarligen en hel del elverktyg i verkstaden, men vilka handverktyg klarar du dig inte utan?

Tumstocken skulle jag aldrig klara mig utan. Jag använder den för att göra grovmätningar av allt möjligt. När det krävs precision använder jag dock måttbandet. Ett annat oumbärligt verktyg är hantverkarkniven, det bästa universalverktyg man kan tänka sig. Jag använder den för att öppna färgburkar, skrapa bort överflödig färg, öppna förpackningar och skära bort flisor från arbetsstycken.

Du nämner två väldigt klassiska verktyg.

Ja, det stämmer. Varför ändra ett vinnande koncept? Klassiskt hantverk kräver klassiska verktyg.

Finns det några gemensamma nämnare mellan kunder som beställer platsbyggda kök?

En typisk kund har köpt köksskåp tidigare och vet vad det innebär. De vet hur processen ser ut – från ritbordet till valet av material, beslag och färg. Kunderna är ofta trendmedvetna och har en stark känsla för kvalitet och estetik.

Varför väljer de ett platsbyggt kök istället för ett färdigbyggt?

För att det är måttanpassat. De enda fasta parametrarna är vitvarorna. Deras mått kan man inte ändra, men allt annat kan skräddarsys efter kundens önskemål. Man får en symmetri som inte kan uppnås med färdiga lösningar.

Upplever du att platsbyggd inredning är en allmän trend just nu?

Definitivt! Egentillverkat och lokalproducerat är en växande trend just nu. Alltfler väljer att beställa skåp från lokala snickerier istället för att gå till en stor kökstillverkare och plocka med sig varor från hyllan.

"Man får en symmetri som inte kan uppnås med färdiga lösningar."

Hur lång livslängd har ett platsbyggt köksskåp?

Jag skulle säga att det beror på hur köket används. Normalt håller köksskåp i 5–7 år, men mina skåp håller dubbelt eller tre gånger så länge. På skåp som dessa kan man lämna in luckorna på lackering eller slipa och måla dem själv. Mycket kan dessutom lagas och renoveras, särskilt köksskåp eftersom luckorna är tillverkade i massivt trä och kan målas så att de inger samma känsla även efter renovering.

Har du något drömprojekt?

Ett riktigt häftigt projekt var när jag byggde ett kök till en gammal kyrka i Romelanda i Bohuslän. De hade tagit bort altaret och jag monterade köket på den plats där det hade stått. Mitt kök hamnade på altaret, så att säga. (Skrattar) Det var ett ganska mäktigt ögonblick. Min dröm är att göra fler projekt av den typen, installationer som verkligen sticker ut.

Vem eller vad inspirerar dig?

Jag inspireras av andra duktiga kollegor i köksbranschen, hantverkare och arkitekter som skapar fantastiska kreationer. Jag har massor av begåvade människor runtomkring mig! Naturligtvis lyfter jag även på hatten för dåtidens hantverkare, som inte hade tillgång till de maskiner och verktyg vi har idag. Jag bygger samma typ av kök idag som de gjorde då.

Fakta

  • Namn: Mikael Seppänen
  • Yrke: Möbelsnickare
  • Bor i: Olofstorp, Sweden
  • Hemsida: stilkok.se

Verktygen som nämns

graphic