BUILT BY HAND

Möt snickaren Rick van der Bult

Rick van der Bult har lyckats kombinera sina två största intressen: musik och snickeri. Hans kärlek till musiken växte till ett sökande efter vad som gör en bra musikstudio ännu bättre, en jakt som så småningom resulterade i en karriär som studio- och hemmabiobyggare.

Rick har alltid tyckt om att sätta samman saker och ting. Han började som musikproducent, men hans intresse för snickeri ledde honom snart i en annan riktning: han började designa och bygga musikstudior.

I Ricks ögon är det bästa med hans jobb också det mest utmanande. Att arbeta med något man älskar är att gå balansgång mellan att känna sig fri och att hålla koll på tiden. Att lösa kundernas problem är vad som driver honom.

Berätta om dina bakgrund!

Jag växte upp i en tekniskt intresserad familj. Både min mamma och min pappa är otroligt kreativa, och så långt tillbaka jag kan minnas har vi byggt allting själva. Det väckte mitt intresse för att konstruera saker från grunden och utföra alla steg i processen på egen hand.

Hur lärde du dig yrket?

Som yngre var jag otroligt musikintresserad, och efter gymnasiet bestämde jag mig för att satsa på en karriär inom musikproduktion. Jag läste en kurs på SAE (School of Audio Engineering) för att lära mig mer om musikteori och hur studioutrustning fungerar. Det var där allting började för mig. Jag jobbade i många olika studior och blev nyfiken på hur man kan göra en bra studio ännu bättre, vid sidan av de rent akustiska aspekterna. Jag byggde en liten studio hemma där jag spelade in musik tillsammans med andra artister och producenter, och sedan började jag sakta men säkert designa rum för dem också. När deras skivbolag sedan började anlita mig tog det fart på allvar.

"Varje jobb har sina problem som måste lösas. Att fundera ut dessa lösningar är förmodligen det mest inspirerande i mitt arbete."

Hur kom det sig att du började jobba som snickare?

Jag har alltid byggt saker själv, även när jag höll på med musik. Om det inte var en basfälla (ett ljudisolerat rum) vad det ett nytt bord eller högtalarstativ.

Vilken typ av snickeri håller du på med?

Allt från att montera bjälkar till finsnickeri i en studio.

Vilka verktyg tycker du om att använda?

Jag använder laser för mätning och nivellering, men när det kommer till kritan skulle jag inte klara mig utan penna, vinkelhake och måttband. Jag älskar min penna! Allt börjar ju med att man mäter och gör markeringar, och en penna är lätt att plocka fram, vässa och använda. Den ramlar inte ut ur fickan och spetsen bryts inte av när man sätter tillbaka pennan i hölstret.

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos ett bra verktyg, enligt dig?

Genomtänkt design, precision och slitstyrka.

Har du någon förebild?

Min pappa. Jag har hållit på med det här ganska länge nu, men det finns fortfarande saker jag behöver rådfråga honom om.

Vilka egenskaper hjälper dig att lyckas i ditt arbete?

Jag försöker lyssna på andra människor och vara snäll. Det tror jag är det viktigaste.

Har du några tips på hur man kan förenkla sin arbetsdag?

För mig är det viktigaste att jag lämnar en ren arbetsyta vid arbetsdagens slut och att jag bäddar sängen på morgonen. Det är småsaker, men de hjälper mig att behålla lugnet och ger mig mer utrymme att tänka.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Friheten som egenföretagare och att jag har ett jobb som jag älskar.

Vilken är den största utmaningen?

Att göra något man älskar varje dag tar otroligt mycket tid, så jag antar att den största utmaningen är att fördela tiden.

Berätta om ditt mest inspirerande uppdrag!

Det är omöjligt att välja ett specifikt jobb. Varje jobb har sina problem som måste lösas. Att fundera ut dessa lösningar är förmodligen det mest inspirerande i mitt arbete. Jag befinner mig på en resa, och det mest inspirerande jobbet är förmodligen nästa uppdrag.

Fakta

  • Namn:Rick van der Bult
  • Yrke:Studio- och hemmabiobyggare
  • Bor i:Nederländerna
  • Instagram: @studiofabrique

Verktygen som nämns

graphic