Ta hand om dina händer

Händer. De består av handlov, mellanhand och fingrar. Våra händer fyller en mycket viktig funktion under hela dagen, särskilt för dem som arbetar med dem. Ingen tvekan om att de förtjänar det allra bästa i fråga om handverktyg.

Allt hantverk utgår från händerna

Vi vet att det finns få saker som slår känslan av att hålla i en perfekt slipad träbit. Eller att lägga sista handen vid ett arbetsstycke. Men vi vet också att det finns ett antal verktyg som är oumbärliga för att du ska kunna utföra dina trollkonster. Vi vill se till att de är så ergonomiska som möjligt.

Den som arbetar som hantverkare utför en blandning av statiskt och dynamiskt arbete. Att kapa en bit trä med en såg är till exempel en dynamisk arbetsuppgift, men att hålla i sågen är statiskt arbete. Därför är det viktigt att handverktygen är stadiga och bekväma att hålla i och kräver minimal muskelstyrka. Det är dock inte tillräckligt.

Anpassade för så många situationer som möjligt

Verktygen måste ha varierande grepp så att trycket mot händerna minimeras och hantverkarna inte använder sina verktyg på bara ett sätt. Verktygen måste kunna hållas med ”fel hand”, uppochned och bak och fram. För att de ska kunna användas ergonomiskt måste verktygen utformas så att de är flexibla, säkra och bekväma att använda i så många situationer som möjligt.

När det gäller verktyg finns det inga vibrationer som är bra

Vi vet att vibrationsskador är en av de vanligaste orsakerna till sjukfrånvaro inom bygg- och anläggningssektorn*. När vi utvecklar nya verktyg strävar vi efter att de ska orsaka så lite vibration i handen som möjligt. Det gäller flera av våra produktgrupper, bland annat hammare, sågar och släggor.

Olika verktyg, olika ergonomiska behov

Alla verktyg ger inte upphov till vibrationer, men de bör ändå kunna användas på ett ergonomiskt sätt. De ergonomiska utmaningarna ser olika ut för en penna jämfört med en slägga. En penna måste vara bekväm att hålla i så att markeringarna blir exakta. En riktigt bra slägga, däremot, bör ha vibrationsdämpande slagyta som minskar rekyleffekten.

Oavsett verktyg strävar vi alltid efter att hitta den mest bekväma och ergonomiska designen. På så sätt kan du lägga allt fokus på det du gör bäst: att skapa minnen med händerna.

*Source

Verktygen som nämns

graphic